KONCERTKALENDER

Lin Utzon

Juli 2003

Toldkammeret åbner den 18. juli 2003 dørene for udstillingen ”Cosmic Danse” med billedkunstneren Lin Utzon som i en årrække har boet og arbejdet i Helsingør. En kunstner der ikke kun er kendt herhjemme men også anerkendt i udlandet, ikke mindst på grund af hendes mange store udsmykningsopgaver. I Helsingør og omegn kan man også møde Lin Utzons kunst bl.a. på Helsingør Gymnasium, Helsingør Renseanlæg og på Fysiurgisk Hospital i Hornbæk.
Uddannelsen fik Lin Utzon i Australien, og hendes tidligste værker var stærk præget af Australiens dramatiske natur med havet og himmelens farver, samt det udstrakte landskab. Fra Australien rejste hun videre til Japan. Hendes dybe forståelse for den poetiske enkelhed og minimalismen i den japansk kunst, der har sit udspring i naturen, fik afgørende indflydelse på hendes senere værker, som vi kender dem i dag.

Gennem sit mangeårige kunstneriske virke har hun arbejdet med mange forskellige kunstneriske genrer og materialer og er ikke mindst kendt for sine mange store udsmykningsopgaver. Hun har arbejdet med maleriet, akvareller, litografiske tryk, tekstiler, porcelæn, keramiske relieffer, glas og scenografi, men hendes kunst har altid, trods forskellige genrer og formål været baseret på en fordybelse og fortolkning af naturen. Naturindtryk af vand, himmel og organiske former er det essentielle udgangspunkt og basis for Lin Utzons abstrakte og koloristisk enkle formsprog.

Udstillingen ”Cosmic Danse” viser en række billeder, hvor Lin Utzon er vendt tilbage til ”naturen”. Hvor mange af hendes tidligere værker anvendte naturen i en afledt symbolsk form, har disse billeder som er udført med tusch karakter af intense naturstudier, hvor mikrokosmos og makrokosmos støder sammen i en art æstetisk metafysik.

Det er et enkelt og klart formsprog og samtidig sart og diskret med stor sans for materialet og kompositionen. Uden brug af farver beskriver Lin Utzon, med den sorte tusch på det hvide lærred, naturens arketyper i form af lysets spejlinger i vandet, bøgebladenes sitren i vinterkulden, sommervindens leg med kornet, stene på stranden, deres mønstre ved den lave sol og vandets aflejringer på stranden.

Værkerne udstråler et personligt engagement og nærvær, hvor det store ses i det små, eller som Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) udtrykte det ” Skyggen er lysets elsker og formen er dets barn”.
webdesign www.confetti.dk